Rola przedsiębiorczości społecznej w redukcji nierówności społecznych.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się więcej na witrynie internetowej wina. Wina posiadają ponadto nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim efektem fermentacji, jednak hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za wsparciem działania enzymów. Bo pektyna znajduje się bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina zawierają niemało mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W niektórych przypadkach się podgrzewa sok, aby usunąć tą zawartość metylową, choć w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu ludzkiego.
2. Dołącz teraz
3. Sklep
4. Zobacz szczegóły
5. Zajrzyj tutaj